27 juli 2008

Lakan på loppis..



Det här finfina lakanet hittade jag på loppis för 30 kronor, jag är fullständigt förälskad i mönstret och färgerna eftersom jag nuförtiden har fått dille på ljusgult! Normalt brukar jag mest leta gamla lakan med spets/brodyr, det här är nog lite nyare, skulle gissa på 60-talet..? Jag har ej bestämt mig för vad det skall bli av det. Kanske ett påslakan åt Lilla E eller så klipper jag av bården och syr någon liten sminkväska eller kanske nytt pennfodral till skolan som börjar igen om ca 2 veckor. I morgonbitti slutar min semester och det är tillbaka till verkligheten i optikbranchen-alltså slut på stranddagar och lite vin varje kväll. Grillkvällarna hoppas jag följer med ett tag till! Kram Ida

25 juli 2008

Grekisk sallad..




Efter en varm dag på stranden var vi sugna på en god sallad idag och med rikigt krämig feta från grekiska affären så blev det en fräsch grekisk sallad med morotstzatziki, vitlöksbröd och ett glas vitt vin till.. Mums så gott! Att göra morotstzatziki är lika enkelt som vanlig-blanda ner pressad vitlök och riven morot i grekisk eller turkisk youghurt och i med lite salt och peppar när det ställs på bordet. Det är ett bra sätt att få i sig lite mer fibrer än från gurka.. Passade på att duka fint med farmors gamla linneservetter, det är så kul! Ha en trevlig helg! Kram Ida

24 juli 2008

Papperspyssel..






Får alltid små snuttar över av mina vackra papper när jag scrappar kort och fotoalbum, sparar dem för att jag tänker att de är bra till något någongång.. Så nu fick jag ett ryck och gjorde små värdinnepresenter. Att klä tändsticksaskar är busenkelt och ganska fint, om man dessutom pyntar några ljus så blir det en trevlig sak att ge bort.. För att klä tändsticksaskarna så limmade jag direkt på asken, tyckte den mot ett papper en minut och skar sedan med skalpell runt asken.. Sen slog jag in ett tvål som man kan ge bort eller själv ha i sitt linneskåp. Sånt här småpyssel var länge sedan jag gjorde men det är ganska skoj att få ett resultat direkt-jag har ju en tendens att aldirg avsluta mina projekt annars..

Idag var sommarvärmen tillbaka i Malmö och vi har varit på stranden i Höllviken hela dagen och avslutade med att grilla med grannarna. Hoppas fler har njutit av sommaren idag! Kram Ida

21 juli 2008

Saft Saft Hallonsaft-bättre saft har ingen haft..



Nu har jag både saftat och syltat som min mormor brukade säga, fick massor med barndomsminnen när jag igårkväll kokte saft för första gången i mitt liv. Så fort den goda doften kom så mindes jag min mormors hallonsaft som hon brukade tappa upp på Absolut Vodka flaskor och hade fullt med ståendes i förrådet till hela vinter. Då kom jag att tänka på att det måste druckigts en hel del vodka i deras hem för att få ihop till de tomma flaskorna-inget jag någonsin märkte av..Kanske var det så att hon "skramlade" hos nära och kära..

Min rabarber och Hallonsaft blev otroligt god och läskande och det bästa av allt är att den inte innehåller något som man inte vet vad det är!

Här kommer receptet till en flaska:
500 gr rabarber
8 dl vatten
1 ask Hallon (kan man hoppa över)
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
saften av 1 citron
1 tsk citronsyra


Skär de sköljda rabarberna och koka dem och de rensade hallonen i vattnet i 15 min utan att röra runt. Häll av i en saftsil(tar lite tid) Koka upp saften tillsammans med strösocker, vaniljsocker, saften från citronen och citronsyra.

Låt svalna och häll upp i en lufttät flaska som du rengjort i ugnen på 130 gr i 30 min eller doppat i kokande vatten. Ställ kallt. Spädes ca 1+4 (smaksak)
Jag vet inte hur länge den håller sig men i vår familj kommer den vara slut om ett par dagar...


Brevid saften ser ni en burk hallon och chokladmarmelad som jag visat tidigare och skrivit ner receptet på och som är busenkel att göra. Nu börjar snart Ernst på tv...

Kram Ida

20 juli 2008

Torghandel..


Aubergin, citron, ingefära, vitlök, paprika, kiwi, lök, vitkål och broccoli

Koriander, gräslök och persilja-enorma knippen för 15:- st
Hallon, rabarber, morötter, feta och kapris

Igår var jag på Möllevångstorget i Malmö och handlade för faktiskt första gången i mitt liv (ja jag vet det är knasigt att inte ha varit där tidigare) Det var verkligen en upplevelse! Det vimlade av fräscha grönsaker, frukter, ägg m.m.... Dessutom betydligt mycket billigare än i mataffären så jag valde svenskt och obesprutat i allt jag kunde hitta och sparade ändå pengar. Fick otrolig inspiration och handlade lite allt möjligt "bra att ha" ! Vi hade tapaskväll sedan på kvällen med våra grannar och numera goda vänner och jag hade gazpacho, grillad aubergin och paprikaröra, queesedias och serdellfyllda tomater på min att göra lista, så mycket av det jag handlade behövdes faktiskt. Men sen fick jag hejda mig, kunde handlat hur mycket som helst om jag bara hade haft större cykelkorg och ryggsäck med med mig! Från och med nu skall jag till Möllan ofta! Imorgon får ni se vad jag skulle ha rabarber och hallonen till..

Idag stod jag och maken på loppis och sålde allt som maken rensat ut från vårt källar och vindsförråd och alla skåp i lägenheten. Otroligt skönt att bli av med sådant man inte använder och gillar längre. Känner mig 10 kg lättare och dessutom ett par tusen kronor rikare. Fast nu väntar en huvudvärkspilla-det utbröt nämligen kaos runt vårt krimskrams och vi blev nästan nermejade-det var riktigt otäckt ett tag men men, nu är det över.Kram Ida!

19 juli 2008

Pippis sommarhotell i Vimmerby..

Pippis hus
Cirkusrummet



Här kommer lite bilder från mysiga Pippis sommarhotell som vi bodde på i Vimmerby. Vi bodde i Pippis hus med herr Nilsson och allihopa målade på väggarna men det fanns Abbes hus, Junibacken osv... Det var vandrarhemsstandard men otroligt mysigt och fin miljö med getter och lekstugor m.m.. Kram Ida

18 juli 2008

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby..

Junibacken
Elisabet, Alva och Madicken
Abbe och Madicken
Baksidan av Bullerbyn och ängen
Lilla staden
Lilla staden
Pippi Långstrumps villa villerkulla
Pippis nappträd där E hängde sina nappar sista dagen och fick sen köpa en present i Pippibutiken





Jag vill verkligen rekommendera alla barnfamiljer att åka till Astrid Lindgrens värld, vi är så otroligt nöjda. Allting känns så genuint uppbyggt i vacker miljö och är rena barnparadiset. Och vi som har en treåring har många år framför oss där för vi var mest på Pippi, Madicken och Emil som Lilla E känner till och dessutom hinner man inte runt på allt (även om vi var där två hela dagar) Ett tips är dock att ha matsäck med sig, det finns massor med fina picknicställen och det är dyyrt att köpa fika där.. Imorgon skall ni få se bilder från Pippis sommarhotell där vi bodde.





Just nu känns det som om mina trumhinnor skall sprängas, lilla bustrollet har bara skrikigt och trotsat hela dagen.. En kombination av att ha lämnat sina nappar till Pippi Långstrump och att inte ha sovit middag idag kanske..
Nu väntar nya numret av Lantliv och ett glas vin efter att ha bloggat ifred en stund, tack maken.. Trevlig helg kram Ida!

17 juli 2008

Fler tyger..



Idag kunde jag inte låta bli utan åkte till Stoff och Stil igen och handlade några snuttar av mina favorittyger därute, Har lite projekt på gång i huvudet som jag hoppas hinna med nu under semestern när det ändå inte är strandväder.. Där finns mänder med roliga mönster och alla passar ihop på något roligt sätt. Lilla E´s favorit är det röda med vita stora prickar på och min favorit är det gula smårutiga tyget, det är så mjukt att jag skulle vilja sy sängkläder av det men det finns tyvärr bara i 110 cm brett. Jag har blivit alldeles förälskad i ljusgult nu och letar letar letar efter ett prickigt gult tyg. Någon som har tips? Vi har varit i Astrid Lindgrens värld Vimmerby några dagar och vi är så nöjda, ni skall få se bilder imorgon. Kram Ida

13 juli 2008

Barnkalas..



Regnbågstårta!
Fiskedamm som maken gjort av mina tygstuvar! Jag är väldigt stolt över hans pysselförmåga!

Idag hade busungen sitt första barnkalas med sina närmsta kompisar! Det var underbart att se de små alldeles uppklädda och stolta när de kom med sina paketer och familjer.. Det blev ett lyckat kalas med allt som hör till bus, lek, skratt och lite kivande.. Tusen tack allihopa för en dag vi ska minnas! Nu är jag helt slut och kommer noga somna lika tungt som lilla E!

11 juli 2008

Krans av lavendel..



Den här vackra lavendel kransen har min mamma gjort till mig! Jag är ganska imponerad för hon är absolut ingen hobbyflorist eller så, men den är i mina ögon alldeles perfekt och jämn och fin och lagom liten och söt.. Och så doftar den alldeles underbart! Om jag skullle välja en doft som jag älskar mest så skulle det utan tvekan bli lavendel, det är dessutom rogivande så nu hänger den i vårt sovrum. Ha en trevlig helg! Kram Ida

10 juli 2008

Presenter del 2..




Här kommer fortsättningen av Lilla E´s 3 års presenter.. Prickeliprick! Maken knorrade något om att jag önskat saker till henne som jag tyckte var rolig inredning...Va? Förstår inte vad han menar??? Hon fick även superfina kläder, redan åkt i tvätten så de får ni se någon annan gång, och en massa spel, böcker, lego, djur....m.m.

Idag har vi haft en underbar semesterdag- trollungen och jag! Maken for till sina föräldrar för att hjälpa dem bygga trädäck så vi åkte till Lund för att träffa min faster och gå i stan. fast det bara är 10-15 min bilfärd så är jag väldigt sällan i Lund vilket är synd, det är en jätteskön stad. Var såklart på Noa Noa som nu har 40 % även på sin högsommar kollektion, har varit i Malmöbutiken nu så jag kan den utantill och blev så glad när Lundbutiken hade många helt andra saker! Jag jagar ju bla klänning till ett bröllop om ca 1 mån. Vad jag handlade skall ni få se en annan dag! Kram Ida

9 juli 2008

Presenter del 1..

Liten kanin vid namn Ellen..
Sittandes på världens sötaste byrå..
Med världens sötaste prickiga lådor med spegel och kam i..
Babykanin i sin lilla matstol..
Söt kofta och väska till Ellenkaninen..

Här kommer ett litet axplock från lilla E´s 3 års presenter igår..ja hon är lite bortskämd för hon är enda barnbarnet på alla håll och kanter och ända barnbarnsbarnet och inga kusiner har hon än...så hon fick otroligt mycket fint! Och ja..kanske hade mamma mu viskat en önskan om saker ur Maileg serien åt henne-tycker de är så underbart söta ju!



Historien om Maileg kaninerna lyder:

Kaninerna bor i en underbar håla bakom en pytteliten kulle. Där finns systrar och bröder, kusiner och en hel familj. Varje morgon väcker de solen innan den stigit upp och om kvällen äter de stjärnglitter med varm mjölk på silver sked... Gulligt va? När jag får tid ska jag försöka sy och sticka små kläder som vi kan fylla den ursöta byrån med... Kram Ida

8 juli 2008

3-års trollunge..


I all hast glömde jag bort att ta bilder när allt var framdukat så ni går bla miste om tårtan..
Brysselkex och citronkakor, mums!
Denna lilla flicka har Lilla E fått av min mamma, jag har en sedan jag var liten som stått på min frukostbricka varje födelsedag, kul med traditioner! Vet ej nu vad de heter men finns i massvis med varianter.
Min Älskade har fått paket!

Idag fyllde vår lilla sötnos 3 år-skulle kunna svamla om hur ofattbart det är men det låter så uttjatat.. Detta var nog första året som födelsedag och kalas fick full betydelse för Lilla E. Har firats med frukost och mamma-pappa presenter på sängen och sedan med släktkalas och fullt stoj! Överröstes med fina saker som jag inte hunnit ta bilder på än men som ni måste se, tryckte i sig kakor och lite godis och fick fullständig sockerrus! Underbart att se och nu sover hon som törnrosa med presenter runt omkring sig! Presic så som en födelsedag för en liten skall vara! Önskar att ni kunde sett och hört alla hennes miner och kommentarer idag!



Jag har haft en stressig vecka med skolarbete, kakbak m.m. så bloggandet fick vänta men nu har vi gått på semester och skall njuta av varenda dag, skall börja nu genast med att se vad ni andra haft för er i bloggvärlden! Kram Ida