26 augusti 2008

Bröd för första gången..


Jag har för första gången lyckats baka bröd! De brukar bli brända av vår gasugn med låga underifrån eller bli torra för att jag vet inte inte hur man knådar en deg.. Men detta klarade jag! Blev jättegott, är nog ganska nyttigt och framförallt gick det fort!


3 bröd
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
18 dl rågsikt
1 dl krossade linfrö(jag råkade ta hela och det gick bra)
5 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
2 msk malda brödkryddor (nästa gång provar jag nog med 1.5)
1 msk salt
2 dl grovriven morot


Sätt ugnen på 150 gr

Rör ihop filmjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i filmjölken. Tillsätt de rivna morötterna och blanda väl.

Smörj 3 avlånga formar ( 1 1/2 liters) och fördela den kladdiga degen i formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen 1- 1 1/2 timme tills brödet är torrt när du känner med sticka.

Tag ut och pensla med vatten på limporna och stjälp upp dem på bakgaller och låt svalna under duk.


Mums! Jag gjorde en lunchmacka igår med Philiadelphia och rökt lax på brödet-inte dumt! Kram Ida

1 kommentar:

borghild sa...

Brødet så kjempegodt ut! Jeg har også problemer med å bake brød, og vet ikke helt hva jeg gjør feil...:-(
Og kjolene du hadde kjøpt var nyyydelige! Den brune var min favoritt, men begge var fine! Klem B:-)