10 juli 2012

Baka macarons..Jag har börjat baka macarons på sistone, drog mig verkligen länge för det efter att ha hört om så många som misslyckats men tillslut tog nyfikenheten över!


Macarons är inga förlåtande typer, man måste vara ganska noggrann och lite planerad men jag tycker ändå inte man skall dra sig för det- de är så vansinnigt goda och det är kul när de blir bra.


Jag har kommit fram till några tips jag läst mig till eller själv upptäckt och nu skulle vilja dela med mig av som ökar chanserna att lyckas.

  Det finns två olika sorters recpept på macarons. Det ena där du vispar upp en kall maräng och det andra där du gör en varm sockerlag och sedan vipsar upp maräng.                                            Det senaste provade jag första gången jag bakade. Det var rena kemilabbet och min Kitchen aid förvandlade sockerlösningen till ett nystan av vackra sockertrådar- något som såg ut att vara tänkt till att pryda en svan på dessertbordet på något hotell i Dubai. Helt för avancerat för min del och jag trodde jag hade sett det sista av min Kitchen aid!                                                                Prova dig fram och hitta den typ av recept som passar dig. 

 • Planera ditt macaronbakande, läs igenom receptet och följ instruktionerna noga.
 • För att få släta macarons utan toppar: smeten måste vara tillräckligt lös och direkt när du spritsat ut dina macarons så slå plåten mot bordet ett par gånger så de flyter ut. Vill du vara extra noggrann petar du sedan hål på luftbubblorna med en tandpetare.
 • Grädda dina macarons i vanlig ugnsvärme och inte varmluftsugn.
 • Ha en extra plåt inne i ugnen under din macaronsplåt under gräddningen. När jag hoppat över detta moment har mina macarons spruckit på toppen varje gång.
 • Klipp till bakplåtspappret så det ligger helt slätt på plåten och inte går upp mot kanterna, annars växer "fötterna" på macaronsen inte sig rakt utan snett.
 • Har du svårt att få dem att släppa från bakplåtspappret är de gräddade för kort tid. Jag får lägga till 2-3 min på min ugn- lär känna din ugn beroende på hur stora/små du gör dina macarons. 


Choklad macarons


ca 35 hela macarons

                       100 gram mandelmjöl
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
4 matskedar socker
185 gram florsocker
15 gram kakaoChoklad smörkräm

100 gr rumsvarmt smör
4 msk florsocker
1 msk kakao
1 äggula

Vispa ihop ingredienserna till en slät smet.  Att baka macarons
  •  Väg upp mandelsmjöl, florsocker och kakao och sila genom en finmaskig sil två gånger för att få bort ev bitar i mandelmjölet.


  • Vispa äggvitan med elvisp eller köksmaskin i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret, en matsked åt gången. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig. Sluta inte för tidigt.


  • Rör ner mandelblandningen i marängen med en slickepott tills det är en slät smet. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. När du slutar röra skall den lägga sig slätt i skålen.


  • Fyll en spritspåse (med rund tyll om du har) och spritsa ut klickar i femkronors storlek på ett bakplåtspapper. Försök att inte göra dem för höga. Slå plåten mot bordet ett par gånger när du är klar så de blir släta, peta hål på ev luftbubblor med tandpetare. Låt dem vila minst 40 min på plåten, så att de blir torra på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.


  • Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 11-13 minuter tills de lossnar från bakplåtspappret utan att tappa sin botten. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

  • Spritsa ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en burk i kylskåp då håller de ca 1 vecka. Tag fram dem 5 min innan servering. Godast är de när de inte är helt nybakade utan 1-2 dagar gamla. 

  6 kommentarer:

  Pipsa sa...

  Tack för nyttiga tipsar! Jag har bakat macarons några gånger och jag har lyckats ett par gånger och misslyckats nångång. Men macarons är så goda och eleganta bakelser att det är ganska kul att bjuda macarons på gästerna med kaffe.

  Du har en vacker och sött blogg, jag ska läsa i fortsättningen också :)

  Anonym sa...

  Detta lät fantastiskt svårt.Jag skulle aldrig själv försöka men har man tur får man kanske bli testsmakare hos dig;)Kram Hansi

  Ida sa...

  Klart du ska få Hanna! Vi ses på tisd förresten, kram ida

  Ida sa...

  Tack snälla! / Ida

  Limetwig sa...

  Har osså hört att det ska va svårt att få dem perfekta och det vill man ju :) Ska ta till mig dina tips och kanske testa en dag, kanske!
  Ha det bäst! Åse

  Caroline sa...

  Det lät lät alldeles för avancerat för mig, men goda var dina fina!