18 september 2010

Att måla..
Tänkte ge er mina bästa tips för att måla om möbler. Det är otroligt som man kan förändra med lite färg!

Så här gör jag:

  • Tvättar möbeln med Målartvätt. Då får man bort fett och smuts och lackade ytor blir nedmattade. Jag använder Alcro Delfin för den är biologiskt nedbrytbar. Jag slipar väldigt sällan och det håller ändå.
  • Skyddar ev glas, spegelglas etc med maskeringstejp. Skruvar av beslag så de ej blir övermålade(detta försöker jag bli bättre på)

  • Grundar med vit grundfärg. Detta gör man för att snickerifärgen skall fästa. Har provat att hoppa över grundfärg och det går inte.. Efter jag grundmålat brukar jag tycka att det ser hemskt ut, färgen täcker inte alls. Låt torka ordentligt innan första lagret snickerifärg.

  • Målar två lager med vattenbaserad halvblank snickerifärg. Jag använder Alcro för den är Svanemärkt och deras halvblanka har glans 35 vilket jag tycker är precis lagom. Låter varje lager torka minst ett dygn.

Jag börjar med att måla med pensel i hörnor m.m. Om möbeln har stora ytor och jag vill spara min dåliga arm eller om jag bara vill ha en slät yta så rollar jag med en liten roller som är väldigt slät- nästan helt platt. De kallas ibland för elementroller. Men ibland vill jag ha fina penseldrag för att de passar vissa äldre möbler och ser ibland mer "riktigt" ut, då använder jag en pensel med naturborst. Jag köper inte de alldra dyraste men det lönar sig att lägga lite pengar på en bra pensel och hellre sköta den och ha kvar den lite längre.

Jag använder ett verktyg som man köper billigt i färghandeln för att öppna färgburkarna med, då kan man öppna och stänga burken hur många gånger som helst utan att kanten blir förstörd som den blir med tex skruvmejsel. Jag är noga med att röra runt ordentligt i färgburken innan jag häller upp färg, har burken stått ett tag så ligger pigmentet i botten.

Som kattägare och i ett normalt hem med lite skit i hörnen får man vara noga så att det inte fastnar damm och katthår i färgen när den torkar, det bästa är så klart om man kan stå i ett rum där man kan stänga till.

Bra belysning är att rekommendera, ofta får jag för mig att måla sent på kvällen när dottern sover och då brukar det synas nästa dag att man missat vissa ställen..

Försök tänk ut innan du börjar i vilken turordning möbelns olika ytor skall målas, får man in ett bra mönster kan man måla det mesta på en och samma dag.


Lycka till nu, hoppas jag inspirerat någon att våga prova. Det är så kul att måla! Kram Ida1 kommentar:

Malin på pastill.nu sa...

Vilka fina möbler ni har hemma! Tack för tips, jag brukar slipa eller skita i att slipa och gå direkt på grundfärgen, men ska nog köpa målartvätt. Hur gör man med den, kan man tvätta inomhus? Hur länge ska det torka innan man kan börja måla?